3 letní letní recepty od Špagyho.
Zmrzlina z hnědého másla (cca 1,8 l)
0,5 l smetana 33%
0,5 l mléko plnotučné
170 g cukru krupice
160 g máslo
1/2 lžičky soli
1 lžíce vinného octa
1 plátek želatiny
1 lžíce glukózy
200 g žloutků
Zkaramelizujte si pomalu v kastrůlku máslo spolu ze solí na nejmenším stupni. Až bude mít zlatavou barvu vmíchejte vinný ocet a stáhněte z plotny. Přiveďte k varu mléko se smetanou, cukrem a glukózou. Stáhněte ze sporáku a počkejte až se teplota sníží na 78 ºC a v té chvílí přimíchejte žloutky, nabobtnalou želatinu a hnědé máslo. Poté zmrazit pak rozmixovat v mixéru a vrátit do mrazáku.
Jahodová zmrzlina (cca 1 l)
300 g jahod
120 g cukr
150 ml vody
60 g glukózy
140 g mléka plnotučného
200 g smetany 33%
Přiveďte k varu vodu s cukrem a glukózou. Vmíchejte jahody a rozmixujte na pyré. Přeceďte přes jemné sítko do teplého mléka se smetanou a vyšlehejte metlou. Pokud nemáte zmrzlinovač tak dále postupujte stejně jak u předešlého receptu tedy zmrazit, umixovat a vrátit do mrazáku.
Mrkvový sorbet (cca 1,5 l)
350 ml fresh z mrkve
75 ml citrónové šťávy
200 g cukru
200 ml vody
2 plátky želatiny
1 lžíce glukózy
Namočíme si želatinu do studené vody. Odšťavnime z mrkve 350 ml šťávy a vymačkáme 75 ml citrónové šťávy. Na mírném ohni rozpustíme ve vodě cukr a glukózu. Poté stáhneme z ohně a vmícháme vymačkanou želatinu. Nakonec smícháme spolu s mrkvovou a citrónovou šťávou. Zmrazíme pak rozmixujeme a hotové vrátíme do mrazáku.
Zmrzlina z hnědého másla lze kombinovat s čímkoliv podobně jako vanilková zmrzlina například s ořechovou granolou. Jahodovou zmrzlinu podáváme společně s jahodovým sorbetem, jahodovým gelem a jedlými květy. Mrkvový sorbet jsme kombinovali s nakládaným rakytníkem. Ve starších příspěvcích najdete recept na jarní sorbet ze smrkových výhonků nebo podzimní povidlovou zmrzlinu. Dobrou chuť.