3 letní letní recepty od Špagyho.

 

Zmrzlina z hnědého másla (cca 1,8 l)

0,5 l smetana 33% 

0,5 l mléko plnotučné

170 g cukru krupice

160 g máslo

1/2 lžičky soli

1 lžíce vinného octa

1 plátek želatiny

1 lžíce glukózy

200 g žloutků

Zkaramelizujte si pomalu v kastrůlku máslo spolu ze solí na nejmenším stupni. Až bude mít zlatavou barvu vmíchejte vinný ocet a stáhněte z plotny. Přiveďte k varu mléko se smetanou, cukrem a glukózou. Stáhněte ze sporáku a počkejte až se teplota sníží na 78 ºC a v té chvílí přimíchejte žloutky, nabobtnalou želatinu a hnědé máslo. Poté zmrazit pak rozmixovat v mixéru a vrátit do mrazáku.

 

Jahodová zmrzlina (cca 1 l)

300 g jahod

120 g cukr

150 ml vody

60 g glukózy

140 g mléka plnotučného

200 g smetany 33%

Přiveďte k varu vodu s cukrem a glukózou. Vmíchejte jahody a rozmixujte na pyré. Přeceďte přes jemné sítko do teplého mléka se smetanou a vyšlehejte metlou. Pokud nemáte zmrzlinovač tak dále postupujte stejně jak u předešlého receptu tedy zmrazit, umixovat a vrátit do mrazáku.

 

Mrkvový sorbet (cca 1,5 l)

350 ml fresh z mrkve

75 ml citrónové šťávy

200 g cukru

200 ml vody

2 plátky želatiny

1 lžíce glukózy

Namočíme si želatinu do studené vody. Odšťavnime z mrkve 350 ml šťávy a vymačkáme 75 ml citrónové šťávy. Na mírném ohni rozpustíme ve vodě cukr a glukózu. Poté stáhneme z ohně a vmícháme vymačkanou želatinu. Nakonec smícháme spolu s mrkvovou a citrónovou šťávou. Zmrazíme pak rozmixujeme a hotové vrátíme do mrazáku.

Zmrzlina z hnědého másla lze kombinovat s čímkoliv podobně jako vanilková zmrzlina například s ořechovou granolou. Jahodovou zmrzlinu podáváme společně s jahodovým sorbetem, jahodovým gelem a jedlými květy. Mrkvový sorbet jsme kombinovali s nakládaným rakytníkem. Ve starších příspěvcích najdete recept na jarní sorbet ze smrkových výhonků nebo podzimní povidlovou zmrzlinu. Dobrou chuť.