1. Glazovaná mladá řepa na jogurtu

Ingredience:

– Mladá řepa

– Sůl

– Máslo

– Med

– Bylinky (např. tymián, rozmarýn)

– Tučný bílý jogurt

Postup:

1. Mladou řepu uvaříme ve slané vodě na skus.

2. Oloupanou řepu následně glazujeme na pánvi s máslem, medem a bylinkami, dokud nezíská krásný lesk.

3. Podáváme na osoleném tučném bílém jogurtu jako svěží a zdravou přílohu nebo samostatný pokrm.

 

2. Grilovaná malá cuketa s jogurtem

Ingredience:

– Malé cukety

– Sůl

– Máslo

– Kapka oleje

– Chilli

– Bylinky podle chuti (např. bazalka, petržel)

– Řecký jogurt

– Římský kmín

Postup:

1. Malé cukety nakrájíme a nasolíme. Po 10 minutách cukety opláchneme ve studené vodě a osušíme.

2. Cukety a cuketové květy orestujeme na pánvi s máslem, kapkou oleje, solí, chilli a bylinkami.

3. Na talíř klademe orestované cukety na vrstvu řeckého jogurtu, který jsme ochutili solí a římským kmínem.

 

3. Upravená turecká vejce

Ingredience:

– Vejce

– Sůl

– Ocet

– Tučný bílý jogurt

– Máslo

– Sladká paprika

– Římský kmín

Postup:

1. Vejce vložíme do vroucí slané vody s trochou octu a vaříme 6 minut.

2. Poté vejce ihned přendáme do ledové vody.

3. Oloupaná vejce servírujeme na slaném tučném jogurtu a přeléváme rozehřátým máslem, které jsme dochutili solí, sladkou paprikou a římským kmínem.

Tyto recepty jsou skvělým příkladem, jak lze jogurt použít v různých kombinacích, které ozvláštní vaši kuchyni.