1. Glazovaná mladá řepa na jogurtu
Ingredience:
– Mladá řepa
– Sůl
– Máslo
– Med
– Bylinky (např. tymián, rozmarýn)
– Tučný bílý jogurt
Postup:
1. Mladou řepu uvaříme ve slané vodě na skus.
2. Oloupanou řepu následně glazujeme na pánvi s máslem, medem a bylinkami, dokud nezíská krásný lesk.
3. Podáváme na osoleném tučném bílém jogurtu jako svěží a zdravou přílohu nebo samostatný pokrm.
2. Grilovaná malá cuketa s jogurtem
Ingredience:
– Malé cukety
– Sůl
– Máslo
– Kapka oleje
– Chilli
– Bylinky podle chuti (např. bazalka, petržel)
– Řecký jogurt
– Římský kmín
Postup:
1. Malé cukety nakrájíme a nasolíme. Po 10 minutách cukety opláchneme ve studené vodě a osušíme.
2. Cukety a cuketové květy orestujeme na pánvi s máslem, kapkou oleje, solí, chilli a bylinkami.
3. Na talíř klademe orestované cukety na vrstvu řeckého jogurtu, který jsme ochutili solí a římským kmínem.
3. Upravená turecká vejce
Ingredience:
– Vejce
– Sůl
– Ocet
– Tučný bílý jogurt
– Máslo
– Sladká paprika
– Římský kmín
Postup:
1. Vejce vložíme do vroucí slané vody s trochou octu a vaříme 6 minut.
2. Poté vejce ihned přendáme do ledové vody.
3. Oloupaná vejce servírujeme na slaném tučném jogurtu a přeléváme rozehřátým máslem, které jsme dochutili solí, sladkou paprikou a římským kmínem.
Tyto recepty jsou skvělým příkladem, jak lze jogurt použít v různých kombinacích, které ozvláštní vaši kuchyni.