Kreativita, tradice, sezónnost a chuťový zážitek
Šéfkuchař Pavel Provázek, známý také pod přezdívkou Špagy, je výraznou osobností gastronomické scény. Díky dlouholeté praxi, zkušenosti s organizováním gastronomických pop-up akcí a odvaze experimentovat se stal jedním z nejrespektovanějších kuchařů v Karlových Varech.
Mezi jeho poslední působiště na pozici šéfkuchaře patří restaurace Tusculum a Varyo, aktuálně pak vede kuchyni v gourmet restauraci Villa Patriot v Mariánských Lázní.
Zkušenosti sbíral nejen doma, ale i na stážích v zahraničí – vařil v Indii (Aakash Inn Restaurant), Maroku (Chez Mounir), a v top podnicích v Česku po boku kuchařských osobností, jako je Jan Punčochář nebo Přemek Forejt.
Pavel Provázek má na kontě řadu prestižních ocenění. V soutěži Zlatý kuchař se opakovaně umístil mezi nejlepšími, a restaurace, které vedl, patřily mezi nejlépe hodnocené v zemi – například v Maurerově výběru Grand Restaurant se umístil mezi TOP 15.
Vybrané úspěchy:
7. místo – Zlatý kuchař (volba veřejnosti)** – 2018
11. místo – Zlatý kuchař (volba veřejnosti)** – 2017
15. nejlepší restaurace v ČR – Maurerův výběr Grand Restaurant** – 2017
2. místo – Food Festival Vary vaří – 2020
Certifikáty výjimečnosti TripAdvisor – šest let po sobě (2016–2021)
Pavel si pravidelně rozšiřuje obzory díky kurzům s Michelinskými šéfkuchaři, účastí na sympoziích a školeních v oblasti moderní kuchyně i digitálního marketingu.
Kurzy francouzské kuchyně s Michelin Chefem Pierrem Leotardem (2016–2018)
Symposium Culinary Prague (2016–2023)
Certifikát Czech Specials, Google Digitální marketing, Masterclass Gronda
Pravidelná účast na gastro workshopech s předními českými kuchaři
Média o Pavlovi
Šéfkuchař Provázek byl opakovaně představován v médiích. Objevil se např. v Gastromapě Lukáše Hejlíka, Forbesu, Právu, Českém rozhlase, Víno & Styl, Marianne nebo Good France.
Co o něm říkají:
„Pavel, řečený Špagy, na svých talířích skvěle drží rovnováhu mezi tradicí a inovací. Vaří ze sezónních farmářských produktů…“ – Lukáš Hejlík, Kudy z nudy
„Dostal jsem úkol udělat z restaurace Tusculum jeden z nejlepších podniků v Karlových Varech. Po šesti letech si myslím, že se to povedlo.“ – Pavel Provázek pro Médiář
„Šéfkuchař Pavel Provázek se ve svých nápaditých receptech nebojí experimentovat. Nečekejte tradiční pokrmy, ale neobvyklé kombinace chutí…“ – Styl pro ženy
Jeho recepty vyšly v publikacích jako Kulinářské cesty po České republice nebo časopisu Marianne.
Styl kuchyně
Pavlův styl propojuje moderní techniky, sezónní suroviny, lokální dodavatele a důraz na estetiku i vyváženou chuť. Každý jeho pokrm je promyšlený do detailu – od suroviny po servírování.
Co dalšího umí?
Kromě samotného vaření Pavel zvládá:
Vedení týmu a školení personálu
Tvorbu menu, receptur, kalkulací a norem
Skladové hospodářství a HACCP
Správu webových stránek a sociálních sítí
Grafiku a design (Adobe, Affinity)
DJing a práci se zvukem (Audacity, Serato DJ)