Kreativita, tradice, sezónnost a chuťový zážitek

Šéfkuchař Pavel Provázek, známý také pod přezdívkou Špagy, je výraznou osobností gastronomické scény. Díky dlouholeté praxi, zkušenosti s organizováním gastronomických pop-up akcí a odvaze experimentovat se stal jedním z nejrespektovanějších kuchařů v Karlových Varech.

Mezi jeho poslední působiště na pozici šéfkuchaře patří restaurace Tusculum a Varyo, aktuálně pak vede kuchyni v gourmet restauraci Villa Patriot v Mariánských Lázní.

Zkušenosti sbíral nejen doma, ale i na stážích v zahraničí – vařil v Indii (Aakash Inn Restaurant), Maroku (Chez Mounir), a v top podnicích v Česku po boku kuchařských osobností, jako je Jan Punčochář nebo Přemek Forejt.

Pavel Provázek má na kontě řadu prestižních ocenění. V soutěži Zlatý kuchař se opakovaně umístil mezi nejlepšími, a restaurace, které vedl, patřily mezi nejlépe hodnocené v zemi – například v Maurerově výběru Grand Restaurant se umístil mezi TOP 15.

Vybrané úspěchy:

7. místo – Zlatý kuchař (volba veřejnosti)** – 2018

11. místo – Zlatý kuchař (volba veřejnosti)** – 2017

15. nejlepší restaurace v ČR – Maurerův výběr Grand Restaurant** – 2017

2. místo – Food Festival Vary vaří – 2020

Certifikáty výjimečnosti TripAdvisor – šest let po sobě (2016–2021)

Pavel si pravidelně rozšiřuje obzory díky kurzům s Michelinskými šéfkuchaři, účastí na sympoziích a školeních v oblasti moderní kuchyně i digitálního marketingu.

Kurzy francouzské kuchyně s Michelin Chefem Pierrem Leotardem (2016–2018)

Symposium Culinary Prague (2016–2023)

Certifikát Czech Specials, Google Digitální marketing, Masterclass Gronda

Pravidelná účast na gastro workshopech s předními českými kuchaři

Média o Pavlovi

Šéfkuchař Provázek byl opakovaně představován v médiích. Objevil se např. v Gastromapě Lukáše Hejlíka, Forbesu, Právu, Českém rozhlase, Víno & Styl, Marianne nebo Good France.

Co o něm říkají:

„Pavel, řečený Špagy, na svých talířích skvěle drží rovnováhu mezi tradicí a inovací. Vaří ze sezónních farmářských produktů…“ – Lukáš Hejlík, Kudy z nudy

„Dostal jsem úkol udělat z restaurace Tusculum jeden z nejlepších podniků v Karlových Varech. Po šesti letech si myslím, že se to povedlo.“ – Pavel Provázek pro Médiář

„Šéfkuchař Pavel Provázek se ve svých nápaditých receptech nebojí experimentovat. Nečekejte tradiční pokrmy, ale neobvyklé kombinace chutí…“ – Styl pro ženy

Jeho recepty vyšly v publikacích jako Kulinářské cesty po České republice nebo časopisu Marianne.

Styl kuchyně

Pavlův styl propojuje moderní techniky, sezónní suroviny, lokální dodavatele a důraz na estetiku i vyváženou chuť. Každý jeho pokrm je promyšlený do detailu – od suroviny po servírování.

Co dalšího umí?

Kromě samotného vaření Pavel zvládá:

Vedení týmu a školení personálu

Tvorbu menu, receptur, kalkulací a norem

Skladové hospodářství a HACCP

Správu webových stránek a sociálních sítí

Grafiku a design (Adobe, Affinity)

DJing a práci se zvukem (Audacity, Serato DJ)