Zelená jídla na Zelený čtvrtek jsme měli včera a dnes máme půst od masa na Velký pátek. Tak jsem sepsal narychlo naši verzi thajského curry. Zelený a vegánský recept na 4 porce.

Krátce orestujte 2 lžíce zelené curry pasty na troše slunečnicového oleje. Přidejte 0,5 l kokosového mléka, 2 lžíce světlé sojové omáčky, 4 lžíce rybí omáčky (vegáni vynechají a přidají více sojové omáčky), pár plátků omytého zázvoru, 50 g palmového cukru, 100 g rýžového octa, 2 kusy lehce rozdrcené citronové trávy, 6 kafírových listů, a 200 ml kokosové smetany. Vše vaříme na mírném stupni až se nám omáčka zredukuje na dvě třetiny přidáme stonky z koriandru (listy necháme na konec). Chvilku probubláme a vše přecedíme. Vedle si uvaříme ve slané vodě s máslem či olejem oloupané fava fazolky se zeleným chřestem cca 3 minuty. Ihned podáváme na teplou omáčku s grilovaným pórkem a jarní cibulkou a bohatě zdobíme listy koriandru. Ideální příloha je jasmínová rýže. My jsme volili jako přílohu smaženou pohanku. Zelenina se dá kombinovat podle sezóny a k tomu i přizpůsobit barvu a chuť curry pasty.

Foto a recept Pavel Provázek