ČOKOLÁDOVÉ PAVÉ

475 g tmavá čokoláda minimálně 50 %

200 g cukr

400 ml 33% smetany

500 g máslo

V kastrůlku na nejmenším stupni zkaramelizujme cukr s trochou vody, opatrně zalijeme smetanou a necháme rozpustit. Horké nalijeme na čokoládu a pomalu zašleháváme měkké máslo. Nakonec nalijeme  do formy a necháme vychladit. 

VANILKOVÝ KRÉM S BÍLOU ČOKOLÁDOU

300 g bílá čokoláda

1 vanilkový lusk

60 g glukóza

250 g 33% smetana 

450 g 35% smetana

Do 33% smetany vyloupeme vanilku a krátce provaříme s glukózou. Poté v horké smetaně rozpustíme bílou čokoládu a dáme vychladit. Vyšleháme vychlazenou 35% smetanu, pomalu vmícháme vychlazený vanilkovým krém a necháme v lednici do druhého dne. 

SLANÝ KARAMEL

200 g smetana

5 g sůl

150 g glukóza

120 g máslo

100 plnotučné mléko

Z cukru a trošky vody připravíme karamel. Přidáme ostatní ingredience a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Poté necháme v mrazáku cca 2 hodiny a rozmixujeme na krém. Necháme v chladu v dávkovači.

Na talíř položíme čokoládové pavé na vrstvu slaného karamelu rychle ho flambujeme pro lesk. Lžící nandáme vanilkový krém na rozsekané pražené mandle. A zdobíme kakaovým meringuem. Z tohoto receptu uděláte 10 až 15 porcí.