Než skončí chřestová sezóna, prozradím Vám jednoduché a rychlé jídlo z jarních surovin. Může se podávat samostatně, ale je vhodné i jako příloha k rybám či drůbežím masům.
4 porce
500 g zelený chřest
200 g řapíkatý celer
150 g jarní cibulka
20 g bylinky
2 g sůl
2 g bílý pepř
50 g máslo
1 lžíce slunečnicového oleje
200 ml creme fraiche nebo kysané smetany
100 g parmezán
100 g ředkvička
Odřízneme dřevnaté konce zeleného chřestu a oloupeme jen asi 3 cm ze spodní strany. Nakrájíme společně s jarní cibulkou a řapíkem na kostičky. Krátce restujeme na másle se lžící oleje. Přidáme sůl, pepř, creme fraiche nebo smetanu a bylinky. Bylinky jsou na Vás. Hodí se výborně pažitka, kerblík, petrželka, šalvěj, nebo máta. Přikryjeme poklicí a dusíme jen 2-3 minuty. Na konec vmícháme nastrouhaný parmezán. Pokud chcete zdobit fermentovanou ředkvičkou, musíte si jí připravit dopředu. I když na jaře je skvělá přímo utržená ze záhonu. Omyté a půlené ředkvičky dáme do sterilizované sklenice a zalijeme převařenou a osolenou vodou. Zatížíme tak aby ředkvičky zůstaly pod vodou. Necháme týden kvasit v pokojové teplotě. Dále skladujeme v lednici. Dobrou chuť.
Pavlův tip: Nevyhazujte listy z ředkviček je z nich skvělé pesto.
Foto : Viktorie Laurenčíková