Brisket

hovězí brisket – 1 kg

sůl – cca 12 g

čerstvě mletý černý pepř – 3 g

čerstvý tymián – 4–5 snítek

rostlinný olej – 20 ml

hovězí vývar (na ohřev masa) – 300 ml

máslo – 40 g

Batátová omáčka

batáty – 500 g

cibule – 150 g

hovězí vývar nebo šťáva z masa – 400 ml

máslo – 50 g

sůl – dle chuti

černý pepř – špetka

mletá skořice – špetka

muškátový oříšek – špetka

třtinový cukr – 5–10 g

vinný ocet – 10 ml

rostlinný olej – 20 ml

Mrkvové pyré

mrkev – 500 g

cibule – 120 g

sušené meruňky – 80 g

zeleninový vývar – 400 ml

máslo – 50 g

cukr – 5 g

sůl – dle chuti

bílý pepř – špetka

citronová šťáva – 5–10 ml

rostlinný olej – 20 ml

Cibule & dokončení

cibule – 2 ks

smažená cibulka – na dozdobení

kerblík – pár snítek

nakládaná hořčice – dle chuti

Brisket

Hovězí brisket očistíme, jemně osolíme, opepříme a dochutíme čerstvým tymiánem. Zakápneme olejem, vakuujeme a připravujeme metodou sous-vide 36 hodin při 57 °C. Po dovaření maso necháme odpočinout, výpek uchováme pro další použití.

Před servisem brisket krátce prohřejeme ve vývaru s máslem, aby zůstal šťavnatý, lesklý a růžový na řezu.

Batátová omáčka

Na oleji pomalu restujeme cibuli do světle zlaté barvy. Přidáme batáty nakrájené na menší kusy, zalijeme hovězím vývarem nebo šťávou z masa a vaříme doměkka. Dochutíme solí, pepřem, jemnou stopou skořice a muškátového oříšku, vyvážíme špetkou cukru a kapkou vinného octa. Přidáme máslo, rozmixujeme do hedvábné konzistence a propasírujeme.

Mrkvové pyré

Cibuli orestujeme na oleji bez zbarvení, přidáme mrkev a sušené meruňky. Lehce osolíme, zasypeme cukrem a zalijeme zeleninovým vývarem. Dusíme doměkka. Rozmixujeme s máslem, kapkou citronové šťávy a bílým pepřem, poté propasírujeme do dokonale hladkého pyré.

Cibule

Cibuli rozpůlíme a grilujeme řeznou stranou do tmava. Pro zvýraznění chuti můžeme krátce oflambovat a poté dopéct v troubě. Výsledkem je lehce kouřová, sladká textura.

Servírování

Na nahřátý talíř naneseme mrkvové pyré a batátovou omáčku v čistých, minimalistických liniích. Doplníme plátky hovězího brisketu, na které položíme malé množství nakládané hořčice. Dozdobíme grilovanou cibulí, křupavou smaženou cibulkou a čerstvým kerblíkem

Recept je inspirovaný surovinami s židovského jídla cimes.